Klubbens historia

År 2017 skulle vara det största som den lilla klubben åstadkommit i sin tioåriga historia. Förutom att klubben fyllde 10 år, så väntade stora förändringar. Efter att man avancerat till Allsvenskan med Özcan Melkemichel, blev det klart att klubben skulle byta ort för att kunna överleva. Klubben hade nämligen inga förutsättningar att fungera som en allsvensk klubb i Solna.

Året startade även med en ny tränare, som hade som främsta uppgift att hålla kvar laget i allsvenskan. Meriterade tränaren, Pelle Olsson, var känd för sin defensiva fotboll och sitt starka kollektiv. Det var just Pelle som startade träningen direkt efter jul- och nyårsuppehållet på Tunavallen. Pelle Olssons assisterande blev Anders Johansson och fystränare Ola Johansson.

Under januari åkte laget till Salou i Spanien på träningsläger. AFC hade träningsmatch mot Elfsborg, som sändes på C More i Sverige. Matchen spelades på en ganska dålig plan och slutade 1-1. Under februari mötte man allsvenska GIF Sundsvall och förlorade med 0-2 på Tunavallen.

Nästa match var mot division 1-laget, Assyriska FF, och även där förlorade AFC med 2-3. Man lyckades inte heller slå hål på Frej Täby på Skytteholm. Den matchen slutade 1-1. Under februari hade sportchefen, Azad Budak, värvat och förstärkt laget ytterligare. Första segern kom i mars när man slog Syrianska FC på Tunavallen med 2-1. Ytterligare matcher spelades i mars: AFC-Hammarby 0-2, AFC-Gefle 3-2, Malmö-AFC 0-1. Segern över Malmö gav klubben tro och hopp!

Historiska allsvenska premiären spelades på Tunavallen mot Örebro SK. I media kallades matchen ett "derby2 och man väntade sig många supportrar från Örebro. Matchen slutade 2-2 efter att man tappat en ledning på 2-1 till 2-2 i 92:a minuten. AFC lyckades inte att vinna ända till sommaruppehållet. Klubbledningen insåg allvaret och tränaren Pelle Olsson och AFC gick skilda vägar.

Under sommaren valde klubben en ny tränare. Hans namn var Michael Jolley och var från England. Michael hade arbetat som tränare för engelska Burnley som U23-tränare. Han var enligt Burnleys tränarstab en tränare som har alla möjligheter att bli en stor tränare i framtiden. Azad Budak värvade även för fullt samtidigt för att säkra det allsvenska kontraktet.

Michael Jolley startade träningarna efter ett kort sommaruppehåll. Hoppet för klubben vaknade till liv igen när laget vann sin första historiska match mot Kalmar FF på Tunavallen med 2-1. Eskilstunapubliken gav stående ovationer efter matchen. Även om AFC hade vunnit över Malmö hemma med 3-1, Göteborg 1-0, Örebro på bortaplan med 3-2, spelat lika med Hammarby på Tunavallen och lika mot AIK på Friends Arena så lyckades inte laget hålla sig kvar i Allsvenskan. Laget lyckades inte vinna över Halmstad och Jönköping, något som kanske skulle rädda kontraktet för AFC. Klubben och Michael Jolley valde efter säsongen att ömsesidigt gå skilda vägar.

Under 2017 så har laget med hjälp av Eskilstuna kommun byggt ett eget omklädningsrum, kontor och ståplats för bortapublik. Man har under året byggt en bra marknadsgrupp som arbetar dagligen för att göra AFC till en riktig Eskilstunaklubb. Senare öppnades av AFC en Eskilstuna fan shop som ligger i centrala Eskilstuna. Organisationen och klubben har växt och året i allsvenskan var väl nyttig för klubbens anställda. Säkerhet och evenemang sattes på prov och resultatet var väldigt bra med tanke på att det var klubbens första år i allsvenskan.

2017 kommer att finnas i historieböckerna och kännetecknas av hårt arbete, blod, svett och tårar.

Säsongen 2015/16 debuterade AFC United i Superettan efter direktavancemang från Division 1-segern föregående år. Debutsäsongen i Superettan slutade på en stabil 8:e-plats, vilket innebär att AFC United behåller sin plats i Superettan inkommande säsong, 2016/17. AFC Uniteds ungdomslag fortsätter tillika sitt spel i Juniorallsvenskan, Pojkallsvenskan, U16 Nationell och i elitdivisionerna från P14 till P18.

AFC United, före detta Athletic FC, grundades 2007 när åtta duktiga spelare – 9 år gamla – stod klubblösa utan möjlighet till samma kvalitativa fotbollsutbildning som deras jämnåriga vänner hade i andra stora Stockholmsakademier. Målet var att ge dessa unga spelare, som drömde om att en dag spela fotboll i Allsvenskan eller utomlands, bästa möjliga förutsättningar för framtida spel på högsta professionella nivå.

AFC Uniteds ordförande Alex Ryssholm införlivade ett tänk som då saknade motstycke inom fotbollssverige. Idéer från stora fotbollsnationer – som till exempel Spanien, Tyskland och Brasilien – skulle kombineras med inhemska metoder från t ex Allsvenskan för att ge spelarna en förstklassig fotbollsutbildning redan i tidig ålder. Spelarna skulle, så snart som de var redo, introduceras för de tekniska och taktiska grunder den professionella seniorfotbollen baserades på.

Idag har AFC Uniteds ungdomssektion växt till att innefatta samtliga ålderskullar med lag som sträcker sig hela vägen från knatte- till seniornivå. Ungdomstruppernas prestationer speglas i att man bara föregående år blev inofficiella svenska mästare och finalister i Futsal-SM. Därtill har klubben vid tre konsekutiva tillfällen tilldelats ST-cupens hederspris bästa ungdomsförening. På individnivå fostras fortlöpande talanger som tar plats i sina respektive stadslag.

AFC Uniteds representationslag (A-lag) debuterade säsongen 2007/08 och utgjordes då av en blandning äldre, rutinerade spelare och talangfulla spelare som fått chansen från ungdomssektionen. Truppen presterade starkt från start och avancerade årligen upp i divisionerna fram till att en plats i Division 3 säkrats.

Samma år, 2010, övertogs Väsby United, meriterad Superettan-klubb, vilket renderade en plats i Division 1. Verksamheterna i Division 1 & 3 drevs parallellt fram till 2013 då dessa slogs samman under ett nytt namn – AFC United. Klubben tog sitt säte i Solna kommun och verksamheten i Division 3 upphörde. Samma år inleddes ett samarbetsavtal med Coribita Foot Ball Club i den högsta Brasilianska divisionen.

AFC United innehar sedan 2014 elitlicens utfärdad av SEF; Svensk Elitfotboll.

© Copyright 2018. Designed by Doctype