Futsal2
Akademi Junior3
Akademi Ungdom4
AFC Eskilstuna
AFC Eskilstuna
A-Laget Dam
Futsal2
Akademi Junior3
Akademi Ungdom4

Ordförande har ordet

AFC Eskilstunas ordförande Alex Ryssholm

AFC Eskilstunas ordförande Alex Ryssholm · Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vi har just passerat vårt 15-årsjubileum, sedan klubben grundades år 2007. Samtidigt lägger vi snart det åttonde året i svensk elitfotboll bakom oss. Säsongen 2022 avrundas med en åttonde plats i serietabellen, och sett till den korta period klubben har existerat, så är det väldigt imponerande. Vi förblir den yngsta klubben som nått elitnivå i svensk fotboll historiskt sett, men det viktigaste - och svåraste - är att vi lyckats med målet att hålla oss kvar. Jag vågar påstå att detta är en förtjänst av ett gott samarbetet mellan klubbens sportsliga ledning, administrativ personal, våra väldigt viktiga samarbetspartners inom det lokala näringslivet, en god planering av styrelsen, alla ideella som hjälper till vid våra evenemang,  och till sist men inte minst, stödet från våra supportrar som betyder otroligt mycket för oss.

Med det sagt inkluderar vi säsongens prestationer ihop med de många bedrifter vi tillsammans lyckats åstadkomma under denna korta tid som förening: två säsonger i Allsvenskan, en finalplats i Svenska Cupen mot de nuvarande allsvenska mästarna BK Häcken, samt en godkänd FIFA-licens för deltagande vid internationella turneringar. Under en av dessa säsonger slog vi dessutom rekord för minst antal insläppta mål.

Allt detta vore inte möjligt utan AFC Academy, där spelarna likaså har stått för en rad bedrifter under året, vinst i Gothia Cup, Fair Play Trophy samt flertalet vinster i distriktmästerskapen. Året dessförinnan kunde våra ungdomar dessutom titulera sig som inofficiella svenska mästare (P15) samt svenska mästare i futsal (U19). Från och med i år leds akademiverksamheten av den duktige Erika Karlsson, och jag är säker på att hon tillsammans med alla sina erfarna kollegor och ledare i akademin kommer att nå nya höjder under kommande år.

Under ledning av Jiad Hassi finns AFC Futsal representerade i den högsta serien SFL. Samtidigt har Delbrin Hassi startat vårt nya damlag i futsal som gör sitt premiärår i år. Före pandemin var vi den SFL-klubb med högst publiksiffror, men tyvärr har närvaron minskat hittills i år, något som tyvärr också är i linje med minskningen i närvaro på Tunavallen. Klubbledningen gör allt den kan för att skapa bättre förutsättningar för våra supportrar, bland annat genom ett stärkt arbete för att öka antalet volontärer från vår stad, och genom anordnandet av fler matcher med fri entré. Organisationen och säkerheten vid våra matcher utvärderas av förbundet kontinuerligt och bedöms också hålla högsta nivå.

Klubbens huvudteman för utvecklingen framåt kan delas in i tre områden: det sportsliga, det administrativa och det mediala. För det sportsliga kommer huvudtränaren Jawad Al Jebouri, assisterande tränaren Robert Åstedt och akademichefen Erika Karlsson tillsammans med alla ungdomsledare att svara för. Såväl klubbledningen som supportrar har mycket positivt att säga om deras resultat i år, vilket också är anledningen till att styrelsen har beslutat om fortsatta satsningar på vidareutbildning av samtliga tre. Vår princip, att upptäcka och bjuda in talangfulla spelare från de lägre divisionerna och akademin till A-laget kommer att fortgå, och vår avsikt kommer även i fortsättningen vara att ingå i längre kontrakt för en period om åtminstone tre till fyra år med våra spelare. Denna metod har redan påvisat positiva resultat och våra fans har bl.a. fått bevittna utvecklingen av nya stjärnor i laget. Jag vill också nämna det logistiska och medicinska teamet med Leif Sundelius, Luke Robertson och Casper Cornen då deras professionalism onekligen är en stort delorsak till spelarnas fina utveckling.

FIFA har nyligen kommit med nya krav som avser organisering av damfotboll inom alla klubbar. Vi studerar noggrant de mottagna direktiven och planerar förhandlingar med stadsförvaltningen och idrottsgemenskapen i staden innan vi fattar ett slutgiltigt beslut. Om det blir aktuellt så påbörjas en ny resa i de lägre divisionerna för AFC Eskilstuna.

Klubbens administrativa verksamhet står under styrelsen och huvudmännen är idag klubbchef José Franco, VD Mikael Larsson och säkerhetsansvarige Gino Torlo. José är en riktig veteran och bär det sammantagna ansvaret för att klubbverksamheten - i första hand föreningssektorn - skall fungera, vilket görs med bravur. Sedan Mikael Larsson anlände har samarbetet med Eskilstunas näringsliv intensifierats avsevärt. Genom gemensamma ansträngningar bildades, i syfte att stödja klubben ekonomiskt, det oberoende aktiebolaget AFC Eskilstuna Transferintressenter AB, vilket inrymmer såväl det lokala näringslivet som offentliga organisationer. I dagsläget pågår ett intensivt arbete med att få till stånd vår budget och licensiering. Gino Torlos arbete som säkerhetsansvarig har därtill varit mycket uppskattat av SEFs delegater.

Jag vill också rikta ett särskilt tack till statsförvaltningen för att de givit oss möjlighet att utveckla klubbens infrastruktur. Till följd av logistiska beslut har AFC:s personal fått möjligheten att flytta in i nya behändiga kontor med fler faciliteter, vilka också ger mycket goda förutsättningar för våra bortalag.

I fotbollens värld kan medierna liknas vid kärlen genom vilka "det inre livet" i en fotbollsklubb kommuniceras till allmänheten, supportrar och övriga intresserade. Jag måste erkänna att denna del av klubbens verksamhet - under flertalet år - har varit begränsad och sårbar. Med ankomsten av Peter Harich som ny medieansvarig har dock läget förändrats avsevärt. På kort tid har han lyckats blåsa liv i AFC:s kommunikations- och informationsflöde.

Tack till Peter, Niklas Karlsson, Alex Edberg samt vår alla tiders favorit Isac Vestholm på Svenska Fans, för hans fantastiska reportage och intervjuer, genom vilka allt fler människor har kunnat se mer av de goda sidorna samt nyttan klubben skänker vårt samhälle och vår stad.

Tyvärr har jag inte möjlighet att lista alla er som stöttar klubben med kraft och själ - en skara som blir allt större - men ni ska veta att vi ser och uppskattar allt ni gör.

Ett stort tack från klubben och från mig personligen till alla våra supportrat som under hemmamatcherna alltid är redo att byta ut den bekväma soffan i vardagsrummet mot Tunavallens hårda sitsar. Tisdagsklubben som kommer och ser våra träningar och engagerar sig i klubben på många olika plan. Tack till alla volontärer, läkare, elever, föräldrar, medlemmar och icke-medlemmar som alltid står sida-vid-sida om våra spelare på plan!

Alex Ryssholm

Skribent:Alex Ryssholm
Dela artikeln

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln än. ⁨Om du är klubbmedlem loggar du in för att lämna en kommentar.⁩