Historik


År 2017 skulle vara det största som den lilla klubben åstadkommit i sin tioåriga historia. Förutom att klubben fyllde 10 år, så väntade stora förändringar. Efter att man avancerat till Allsvenskan med Özcan Melkemichel, blev det klart att klubben skulle byta ort för att kunna överleva. Klubben hade nämligen inga förutsättningar att fungera som en allsvensk klubb i Solna.

Idén om en fotbollsklubb för unga


Året 2007 samlades en grupp föräldrar från Stockholm för att diskutera om vilka förutsättningar som dem skulle kunna ge till sina barn för att utvecklas som fotbollsspelare. Flera av dem klev av en annan Stockholmsklubb. Alex Ryssholm var en av profilerna som kunde hjälpa till och hade redan innan en dröm om att utveckla en fotbollsklubb. Kort därpå grundades klubben AFC Elit som senare bytte namn till AFC Academy. Fokus var barn från 10 år och uppåt. Tröjorna var blå-vita och klubbmärket var detsamma som vi ser idag. (AFC Elit hade ett E i loggan istället för ett A). En av föräldrarna var även José Franco som idag figurerar som klubbchef.


Bild---------


Jose Franco t.v. i Viby, Sollentuna - Anläggning.


Ungdomarna i AFC utvecklades väldigt snabbt och flera årskullar tillkom på en kort tid. Alex Ryssholm anställde då professionella tränare och ordnade resor för barnen och ungdomarna runt om i Europa för att dem skulle få internationellt motstånd och få erfarenheter som få andra barn skulle få. Ryssholm åkte personligen till FC Barcelona och fick se med egna ögon hur en av de absolut största klubbarna i världen fungerade, allt från akademi till A-laget. Där fick han bland annat träffa Messi och Xavi. När han återvände hem till Sverige, inspirerad av en av världens största klubbar, beslutade han att köpa upp en stor bit mark i Viby, Sollentuna (Stockholm) och bygga om det till en sportanläggning och boende för utländska spelare. Hela 30.000 kvm. Planen var att ungdomsspelare skulle dela anläggning med A-lag och får lärdomar för att utveckla sig själva. Detta skulle vara första steget till att bygga en stor akademi.


Förutom akademin grundade man ett A-lag med namnet Prima Vera FC. De orangea tröjorna var en donation och blev en symbol för klubben. Division 7 blev starten på en ny historia. Samtidigt som som ett A-lag och akademi bildades - grundandes även AFC Futsal. Det var Futsalen som hade dem största meriterna i början med massor av guldmedaljer. Ett SM för juniorer togs även kort därpå-


Bild--------


Tröjan år 2007. A-laget bytte dock namn till AFC efter knappt ett år.


Athletic FC - "AFC"


AFC Uniteds representationslag (A-lag) debuterade säsongen 2007/08 i division 7 och utgjordes då av en blandning äldre, rutinerade spelare och talangfulla spelare som fått chansen från ungdomssektionen. Ett år efter kommer en annan känd förortsklubb i Stockholm i kontakt med AFC. Dem är intresserade av ett samarbete för att rädda sin verksamhet på något sätt. Ekonomiska problem hade satt stopp för deras utveckling. AFC hade ett annat problem vid tillfället - klubben hade inte tillräckligt många träningstider i Solna. Spelarna fick träna ute på fälten eller tränga in sig på olika idrottsplatser runt om i området för att genomföra sina träningar. Atletico Husby, som förortsklubben hette, höll på den tiden till i division 5. En stor del av organisationen hjälpte till i Husby medan AFC harvade i division 7. Men bara några månader efter beslutade samtliga i organisationerna att slå ihop klubbarna. Detta renderade till att AFC hamnade i division 5. Samma år gick klubben upp till division 4.

A

FC vann även division 4 nästkommande år och hamnade i division 3.


AFC United


Bild------


Division 1 - efter en viktig seger på Skytteholms IP.


År 2010 sker en ganska tragisk händelse för svensk fotboll. Den meriterade superettanklubben Väsby United (Stockholm, Väsby) hade väldigt stora ekonomiska problem och stod nu inför konkurs. Deras samarbetspartner AIK lämnade även. Alex Ryssholm erbjöd sig att sanera skulderna och hjälpa klubben med en nystart. Precis samma modell som Väsby United och klubben Café Opera gjorde något år innan. Organisationen drev då två klubbar parallellt under två år. Väsby United i division 1 och AFC i division 3. En del av Väsby Uniteds organisation var såklart kvar och drev föreningen. Planen var att Väsby United skulle fortsätta sin resa i Väsby.


Problemet uppstod när Väsbys kommun inte kunde (eller ville?) renovera Vilundavallen och ge ett tillstånd för att bygga en fotbollshall i närheten. Klubbens ledning beslutade då att slå ihop AFC och Väsby United med säte i Solna och släppa platsen i division 3. Detta var ett svårt beslut för båda föreningarna, först och främst för alla gamla fotbollsintresserade i Väsby. Men faktum var att Väsby United inte hade något val. AFC bytte då namn till AFC United!


Samma år inleddes ett samarbetsavtal med Coribita Football Club i den högsta Brasilianska divisionen.


Superettan 2015!


Bild-------


Från vänster: Sportchef Azad Budak, Tränare Özcan Melkemichel och Ordförande Alex Ryssholm år 2014.


Bild------


AFC United avancerar från Division 1 till Superettan!


När många av lagen åker på träningsläger i mars månad och sammansvetsar laget, stog AFC United med 6 kontrakterade spelare och inga A-lags tränare. Azad Budak erbjöd sig då att hjälpa AFC United - och det gratis under en tid. Azad hade ett stort kontaktnät och började med att kontakta Özcan Melkemichel och Ivan Ristic. Två, minst sagt, legendarer från Södertälje och Syrianska. Azad Budak fungerade som sportchef och hade ett enormt arbete framför sig. Ett lag tillkommer väldigt sent inför säsongen men AFC fick en startelva och en bänk till slut. På den tiden hade AFC inte egna omklädningsrum eller tränarrum på arenan (Skytteholms IP). Tränarna Özcan och Ivan planerade matcherna och träningarna på Max hamburgerrestaurangen som låg precis bredvid Skytteholms IP. Klubbens kontor var i Huddinge (Busmarket, Ryssholms bussföretag) och i Viby (Anläggning). Andra normala förutsättningar fanns inte heller utan laget fick åka långa bussresor runtom i landet, bokade inga hotell och man improviserade många saker.


Bild-----


Özcan & Ivan skriver på 2014


På Skytteholms IP varierade det mellan cirka 50-200 personer som tittade på matcherna. Mestadels familj och vänner till spelarna. Vi ska inte glömma att det fanns ett par pensionärer, eldsjälar som följde AFC varje hemmamatch. Vissa gick bort tyvärr senare.


AFC United slutade på en 8:e plats första säsongen i Superettan. Under samma år anslöt sig några nya personer till i AFC United som förstärkte matchorganisationen.


Bild-----


Två nyckelspelare Filip Rogic och Joshua Wicks i lilla omklädningsrummet på Skytteholm.



AFC United avancerar till Allsvenskan


Otroliga saker skulle komma att ske år 2016. En klubb utan omklädningsrum, tränare som jobbar i hamburgerrestaurangens lokaler, långa bussresor, minst publik i Superettan - skulle snart göra ett kliv som få andra gjort och som många väntar på att göra i många, många år. Det AFC United hade var en vilja av stål och en liten slimmad organisation som jobbade dygnet runt för att få saker att gå runt. Dem som upplevde denna tid kan bara med ord försöka förklara den sammanhållningen och viljan som fanns i klubben.


AFC United och IK Sirius var dem starkaste lagen detta år skulle det visa sig och IK Sirius knep första platsen med endast ett mål i målskillnad före AFC United. AFC hade slagit Sirius hemma och spelat oavgjort på bortaplan men slutade ändå tvåa.


AFC hade då tagit in 61 poäng under säsongen.


Under åren hade AFC fått en av Sveriges främsta akademier och hade mest egna produkter i laget i hela landet.


Bild-----


Eufori på Skytteholms IP framför 365 åskådare! AFC till Allsvenskan!


Flytt till Eskilstuna samma år


Redan några omgångar innan Superettans säsongsslut fick AFC United reda på att, om dem nu skulle avancera uppåt, så kan inte idrottsplatsen Skytteholm godkännas av Svenska fotbollsförbundet för spel i Allsvenskan. Istället blir AFC United kontaktade av en historisk Eskilstunaklubb som heter Eskilstuna City. Klubben erbjuder AFC United ett samarbete på alla nivåer och en flytt till Eskilstuna. Eskilstunas befolkning har inte fått se på allsvensk fotboll 53 år. AFC's ledning sattes återigen inför livsviktiga frågor för klubbens framtid. I Solna såg framtiden dyster ut. Ingen förankrad eller passionerad publik, spel på "AIK-land", inga bra faciliteter m.m. När styrelsen bestämde sig att flytta till nästa säsong, gjorde man även ett prov. Man flyttade en viktig seriematch mot Degerfors IF till Tunavallen för att "undersöka terrängen". Över 4000 åskådare tog sig till Tunavallen i Eskilstuna och laget gick igång som aldrig förr - hela 5 - 1 blev slutresultatet. Det var denna match som övertygade hela organisationen att vi hittat hem och att klubben kommer göra allt för denna stad i framtiden. Att bli accepterad, att ge något till nya generationer och att sätta Eskilstuna på kartan. Eskilstunafolket hade en delad uppfattning - det fanns en del som var fast trogna till Eskilstuna City och IFK Eskilstuna - vilket är förståeligt men det fanns också en stor grupp av människor som ville se ett nytänk och vara med och bidra för att bygga något nytt i Eskilstuna. Under 53 år har man väntat och nu fick många nog.


De flesta från organisationen flyttade med AFC till Eskilstuna. Dessa var: Alex Ryssholm, ordförande (2007- ), Olga Åstedt, styrelse (2007 - ) Jose Franco, klubbchef (2007-), Azad Budak, sportchef (2014-2018), Jawad Al-Jebouri , tränare (2012- ), Dmitrij Petrenko, M-tränare (2009-2020) Gino Torlo, säkerhetsansvarig (2015- ), Velimir Jurkovic, matchorganisation (2007- ), Roy Rosenback, speaker (2010-2017) Oscar Hammar, akademi (2009 - ), Ben Latif, akademi (2010- 2019), Jakob Asker, Akademi (2010-2019)


Allsvenskan 2017 och byte av "efternamn".


AFC United bytte namn till AFC Eskilstuna vid denna tidpunkt.


Året startade med en ny tränare, som hade som främsta uppgift att hålla kvar laget i Allsvenskan. Meriterade tränaren, Pelle Olsson, var känd för sin defensiva fotboll och sitt starka kollektiv. Han var mannen bakom Gefle IF som klarade sig med små resurser tidigare. Det var just Pelle som startade träningen direkt efter jul- och nyårsuppehållet på Tunavallen.


AFC tappade några nyckelspelare innan säsongen startade. Det blev en tuff tid i Allsvenskan men en fantastisk upplevelse för alla som var med. Organisationen hade växt drastiskt genom att anställa människor från Eskilstuna till olika arbetsuppgifter. En akademi startade om på noll men kom igång ganska snabbt ändå. Den gamla akademin i Solna övergavs till Vasalunds IF.


Pelle Olsson fick en trög start och ersattes under sommaren med Burnleys U23 tränare Michael Jolley. Även om fler poäng inkasserades höll det inte riktigt i Allsvenskan och AFC Eskilstuna hamnade på sista plats med 20 inkasserade poäng med 4 segrar, 8 oavgjorda och 18 förluster. En av segrarna kom mot mästarna Malmö FF på Tunavallen genom ett genidrag av Jolley.


Under denna tid hade klubbens anställda inte egna kontor utan detta byggdes till på Tunavallen senare.


Bild----


2017 - Omar Eddhari bär Buya Turay (Chidi Omeje i bakgrunden).


2018 - Tillbaka till eliten mot alla odds

Nemanja Miljanovic, en Elfsborgsikon, tog över rodret som huvudtränare nästkommande år. Ganska snabbt fick man se en disciplinerad defensiv fotboll med mycket boll. AFC Eskilstuna blev svåra att slå och hade hela 15 oavgjorda matcher när säsongen hade tagit slut. Minst förluster av alla lag - endast 2! Helsingborg och Falkenbergs avancerade direkt medan AFC Eskilstuna lyckades att knipa en kvalplats. För motståndet väntade Brommapojkarna. Första matchen spelades på Tunavallen och efter en tät kamp vann Brommapojkarna matchen med 0 - 1. Det var inte många som trodde på AFC Eskilstuna vid denna tidpunkt, speciellt när gamle AFC spelaren Ludvig Öhman (2017) nickade in bollen till 1 - 0 på hemmaplan för Brommapojkarna i andra matchen. AFC Eskilstuna hade nu absolut ingenting att spela för, förutom att göra sitt bästa. Och bäst blev det! I andra halvlek satte AFC's Samuel Nnamani målet till 1 - 1 och matchen intensifierades ännu mer. 10 minuter senare sätter Bajram Ajeti målet till 1 - 2 och plötsligt var AFC Eskilstuna uppe i Allsvenskan. Så slutar också matchen. AFC Eskilstuna var tillbaka till Allsvenskan för en andra gång på mycket kort tid!



Bild-----Nemanja "Mance" Miljanovic (t.v.)



Bild----Bröderna Michel firar uppflyttningen på Grimsta IP!


Allsvenskan 2019 och historisk andra plats i Cupen


Nemanja Miljanovic fortsatte med sin filosofi även 2019. I Cupen ställdes klubben mot Värnamo, Norrköping och Assyriska. AFC Eskilstuna vann mot Värnamo och Assyriska med 4 - 0 och kryssade mot Norrköping 1 - 1. Med dessa resultat hamnade AFC etta i sin grupp före Norrköping. Därefter vann klubben mot Halmstads BK med 2 - 1 i kvartsfinalen efter en mycket tuff och tät match. Semifinalen skulle spelas mot AIK på Friends Arena. Matchen började med ett enorm tryck från AIK och där Panos Dimitriadis satte 1 - 0 till AIK. Efter målet slappnade AIK av och AFC Eskilstuna kämpade till sig ett mål genom ett självmål av Sebastian Larsson i minut 82. Förlängning hjälpte inte heller utan matchen gick till straffar. AFC var det kyligare laget och slog ut AIK på Friends Arena. En enorm bedrift och historia som skrevs.


Finalen skulle spelas borta mot Häcken senare under sommaren. En match som AFC förlorade rättvist mot med 3 - 0. Det blev även en tuff säsong för AFC Eskilstuna i Allsvenskan. Det slutade endast med 4 vinster, 8 oavgjorda och 18 förluster (Exakt som 2017). Segrarna kom mot Djurgården (3-2), IFK Göteborg (3-1), Kalmar (3-1) och Östersund borta (2-1).


Alex Ryssholm hade under klubbens första 11 år finansierat klubben både privat och via sitt företag. Både A-lag och akademiverksamhet. Sedan AFC förankrades i Eskilstuna har Eskilstunaföretagen och medlemmarna tagit klubben till sina hjärtan och fortsatt det ekonomiska och strukturella stödet. Alex Ryssholm är fortfarande ordförande och tillsammans med Eskilstunaföretagen görs nya långsiktiga satsningar på klubben.

Bild-----


Bajram Ajeti, Samuel Nnamani, Anel Rashkaj och Adnan Kojic


Klubbens kommentarer på flytten, hopslagningar och byte av namn


Vad är egentligen tanken bakom AFC undrar säkert många? Skulle man ha ställt samma fråga om AFC var ett mittenlag i division 4? Förmodligen inte. Det var många som höjde på ögonbrynen när AFC tog klivet upp till Superettan år 2014. Ännu mer frågor tillkom när klubben avancerade till allsvenskan. En förortsklubb, utan en riktig förankring, spelandes på en idrottsplats som inte höll måttet. Svaret är komplext men man kan säga att AFC blev ett okontrollerbart lejon från att vara en vild liten katt. För många bra saker skedde för snabbt under en kort tid. Var vår tanke att bli en elitklubb? Nej, verkligen inte. Tanken var att barn skulle få bra förutsättningar i fotbollen. Klubben växte dock enormt. Dels för sitt nytänk och dels, faktiskt, för att den inte tillhörde någon (Då i Solna). Det var inte en förening med en utländsk bakgrund och det var inte en "klassisk" svenssonklubb som "vann Allsvenskan 1843". Det var en klubb som var öppen för alla, hade förutsättningarna och fokus var endast att spela bra fotboll. Det fanns inga krav, politiska ställningstaganden, interna konflikter, titlar betydde ingenting - det var endast arbetet som räknades. Och det ideellt. Förutom arbetet fanns en enorm respekt och kärlek mellan varandra. Klubbens anställda var tillgängliga 24 timmar till spelarna. Vibyanläggningen var ett exempel. Även om Viby såg ut som en militäranläggning och elen kunde slå av någon gång, så skapade det faktiskt bra karaktärer av våra spelare. Det tog dig 20 minuter till närmaste affär och på vinterhalvåret när det snöade var det nästan omöjligt och ta sig ut därifrån. Då fick spelarna låna en bil från klubben för att ta sig ut. Dessa spelare lyckades riktigt bra (som bodde i Viby)! Othman El Kabir spelar i ryska första ligan redan många år tillbaka, Buya Turay spelade i första belgiska ligan och nu kinesiska, Filip Rogic spelar i AIK, Joshua Wicks var en av de bästa målvakterna, Haris Cirak spelar i Norge och Sverige i Superettan, och många andra. Ligger AFC bakom deras framgångar? Nej såklart, det är deras hårda arbete och talang, men vi skapade förutsättningar till att kriga när man vill ha något och att inget kommer gratis. Hunger efter framgång.


Det glömmer nämligen många! Hur många bra spelare AFC producerat och utvecklat genom åren.


Har AFC kört över klubbar eller raderat dem? Nej, detta är ren propaganda av dem som är rädda för nytänk och nya klubbar. Om man lägger upp vilka klubbar som slagits ihop i AFC så är det endast "Atletico Husby" och "Väsby United". Är det tragiskt? Ja, det är tragiskt. Men vad skulle ha hänt om dem inte slogs ihop med AFC? Jo, dem skulle hamnat i konkurs och försvunnit. Vad har AFC gett tillbaka efter att man slagits ihop? Spelare som fick fortsätta sina karriärer under bättre förutsättningar, nya spelare som fick utvecklas, folk som fick behålla sina jobb eller jobba ideellt med vad dem älskar - fotbollen. Vi förstår helt och hållet vad tradition betyder, men tradition byggs inte över en natt. Vi är medvetna om att vi är en ung klubb som tar sin egna väg. AFC har inga intentioner till att stoppa någon men kräver också förståelse till att vissa saker händer av sig själv när en klubb växer enormt snabbt. AFC har gett glädje, fotbollsspelare, arbetsplatser och nya projekt som är bra för samhället.


AFC kritiserades orättvist av vissa kretsar för att ha bytt ort. Kritikerna menade på att inget är heligt för AFC och att den "kapitalistiska

maskinen" flyttar runt hur som helst. Det är viktigt att nämna att AFC alltid har varit i Solna, och att endast en flytt skedde, och det var till Eskilstuna. Det finns en förklaring för detta. Tänk på att AFC bildades år 2007 och som sagt inte var en förening med en utländsk bakgrund eller en klassisk svensk klubb. Solna valdes för att få någorlunda faciliteter för unga spelare och att A-laget fick en plats att spela sina matcher på. Till och med fåglarna på träden vet att Solna är AIK-land och att de flesta som bor i Solna håller på AIK. AFC's tanke var aldrig heller att konkurrera med AIK. Folket som tittade på matcherna var vänner och familj till spelarna, och AFC hade som tidigare nämnt, några eldsjälar som följde klubben. Dessa kunde man räkna på en hand. Efter den snabba resan uppåt stod det klart att även Skytteholms IP inte skulle hålla för Allsvenskan. Klubbens ledning stod inför en ödesfråga! Antigen flytta till Eskilstuna och börja bygga en ännu mer seriös klubb som äntligen skulle ha en stomme och hem eller stanna kvar och bli en liten farmarklubb någonstans i utkanten av Stockholm. Valet till att flytta gjordes dels för att skapa något nytt och dels för att få ett riktigt hem. Ingen av oss förväntade sig att fylla arenan varje match, men vi visste att genom glädje, ungdomar, pensionärer, bra fotboll, så kan vi skapa något nytt som sätter vår stad på kartan. Detta är såklart en process som tar tid men redan nu kan vi stolt säga att vi har trogna fans och volontärer från lokalområdet som bygger klubben. AFC's riktiga historia startade faktiskt i Eskilstuna! För vad är fotboll utan publik och stöd? Ingenting!


Namnbytet från United till Eskilstuna kom såklart naturligt efter flytten. Vi har i skrivande stund en historia på 14 år. Hur såg dem andra klubbarna ut efter 14 år?


#FramåtAFC #TillsammansEskilstuna #Orange


Bild-----


F.v Jawad Al Jebouri (idag sportchef), Gino Torlo (Säkerhetschef/ Idag Kanslichef), Jose Franco (Klubbchef), Alex Ryssholm (Ordförande), Olga Åstedt (Styrelse), Özcan Melkemichel (A-lags tränare), Niklas Karlsson (Marknadskoordinator/event) och Roger Ljungqvist (Marknadschef)

Share by: